Is het drukvat – expansievat kapot?

Ons antwoord:

Bent u op zoek naar meer info over wat een drukvat nu juist doet? Kijk dan hier: “Wat doet een drukvat – expansievat?”

Problemen

Als u problemen hebt met de druk in de centrale verwarmingsinstallatie, kan het zijn dat uw drukvat kapot is.

Hoe kan u dat vaststellen? Er zijn meerdere mogelijkheden:

  • U meet de voordruk op het expansievat. Maar dat is vrij technisch: Op elk drukvat zit een meetnippel. Om correct de voordruk te kunnen meten moet de installatie drukloos staan of moet het drukvat kunnen afgekoppeld worden van de installatie (bijvoorbeeld zoals hier beschreven staat onder “drukvatafsluiter”)
  • Er is een heel groot drukverschil tussen de koude en warme toestand van de installatie. Als de druk van uw installatie in koude toestand (bvb kamertemperatuur op de ketelthermostaat) onder de 1 bar zit en in werking (bvb. 70 graden Celcius) boven de 2,5 bar gaat, dan is dat vaak een indicatie dat er iets aan de hand is met uw druktvat.

Vaak zal u een probleem vaststellen omdat de ketel in koude toestand niet meer wil opstarten, bijvoorbeeld omdat er een veiligheid zit op de ketel, waardoor deze niet meer wil opstarten onder een bepaald drukniveau (bvb. 0,5 – 0,8 bar) of omdat er een plas water onder of in de buurt van uw ketel ligt.
Wat gebeurt er namelijk als het drukvat helemaal niet meer goed functioneert? Uw installatie warmt op, de druk stijgt tot voorbij de veiligheidslimiet van 3bar (omdat het drukvat dit verschil niet meer opvangt) en de veiligheidsklep gaat open.

Oplossing

Als er enkel een intern drukvat is, kan er voor gekozen worden om dit interne drukvat te vervangen. In de meeste gevallen – als de plaats er is – is het echter aangeraden om een extern drukvat te plaatsen.┬áDit is vaak voordelig voor de juiste bepaling van de grootte van het drukvat, de prijs van het drukvat en gemak van vervanging van het drukvat.

Als er al een extern drukvat is, kan dit vervangen worden, mogelijks mits een aanpassing om een afsluitklep (eventueel met aflaatkraan) te voorzien voor verder onderhoud en probleemopsporing.